7.İnsanlar Artık Çalışmak Zorunda Değil
7.İnsanlar Artık Çalışmak Zorunda Değil
Evet, “robotların işlerimizi alacağından” korkmak yerine farklı bir bakış açısı geliştirebiliriz. Tabii ki şu anki toplumumuzda, eğer birileri işimizi alırsa – bu kötü bir durum olurdu. Bilmediğimiz ve hayal edemediklerimizden korkuyoruz.
Çalışma şeklimiz tarih boyunca değişti – tarımdan sanayi devrimine, bilgi işçilerine.. Makinelerin ve otomasyonun; ürünlerin montajı, çimleri biçmek, e-posta göndermek, hatta araba kullanmak, ameliyat ve araştırma yapmak gibi yinelenen ve rutin işlerin yerini alması oldukça kolaydır.
Tüm mevcut pozisyonlarımız önümüzdeki yıllarda değişecek, yeni beceriler ve hatta yeni yetenekler edinmemiz gerekecek. Olumlu olan şu ki – insanlar daha yaratıcı ve anlamlı işler için daha fazla zamana ve enerjiye sahip olacaklar.
Okumaya devam edin: AI Çalışma Şeklimizi Nasıl Değiştiriyor?
Bu hiç de akıl almaz derecede görünmüyor. Muhtemelen hepimiz bir robotun bulaşık makinesi doldurma, temizlik, çamaşır yıkamak vb. sıkıcı, sıradan işleri yapmabilmesine seviniriz. Bizler, Yapay Zeka sistemleriyle ortak yaşayan dijital yeteneklerimiz geliştirilmiş insan ve robot karışımı sibernatik olduktan sonra akıl almaz olmaya başlayacak. Bir noktada, hiç çalışmak zorunda kalmayabiliriz. Bu bir rüyanın gerçek olması gibi – sonsuz boş zamanın olduğu bir düşler ülkesi..
Robin Hanson , “Em Çağımda” önümüzdeki 100 yıl içinde bilgisayarlara beyinleri taklit etme teknolojisini geliştireceğimizi öngörüyor . Her insanı hızla işten çıkaracak ve milyarlarca insanın birkaç megakentte yaşadığı yeni bir medeniyet yaratacaklar. Bu, endüstriyel döneme son verecek ve yepyeni bir yaşam tarzına gireceğiz.