Başakşehir İnovasyon ve Teknoloji Merkezi, Avrupa Birliği Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun katılımıyla açıldı.
Başakşehir İnovasyon ve Teknoloji Merkezi, Avrupa Birliği Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun katılımıyla açıldı.
Başakşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen ve Türkiye’nin ICT alanındaki ilk ve tek Living Lab’i olan Başakşehir İnovasyon ve Teknoloji Merkezi, Avrupa Birliği Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun katılımıyla açıldı.
Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal’ın ev sahipliğinde gerçekleşen açılış törenine; AB Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun yanı sıra, Finlandiya Türkiye Büyükelçisi Nina Vaskunlahti, ENoLL Başkanı Jarmo Eskelinen, AB Komisyonu DC Connect İnovasyon Bror Salmelin, Catalunya Citilab Cornella, i2cat Living Lab Başkanı Prof. Artur Serra, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, Esenyurt Kaymakamı Ekrem İnci, Bakırköy Başsavcısı Selami Hatipoğlu, Başakşehir Belediyesi Başkan Yardımcıları Murat Şahin, Haluk Dikbaş katıldı. Basın mensuplarının da yoğun ilgi gösterdiği etkinliğe; yurt içi ve dışından akademisyenler, teknoloji ve inovasyon yetkilileri de katıldı.
Yeni ürün, hizmet, fikirlerin üretildiği, geliştirildiği Başakşehir İnovasyon ve Teknoloji Merkezi açılış programında Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, AB Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve konuşmacılara plaket ve hediye takdim etti.
TTNET’in ana stratejik ortak olduğu Başakşehir Living Lab, Dünya’da sadece 340 tane Türkiye’de ise ICT alanında ilk ve tek yaşam laboratuarı.
Başakşehir Belediyesi’nin ilçeyi bir teknoloji ve inovasyon şehri markası yapma vizyonuyla projelendirdiği Başakşehir İnovayon ve Teknoloji Merkezi’nin açılış töreninde konuşan Avrupa Birliği Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Biz Başkanımız Mevlüt Uysal ile çocukluk, gençlik arkadaşıyız. Gençliğimizdeki o memleket sevgisini bugün yerel yönetimler anlamında milletine, Başakşehir’e hizmet olarak dönüştürdüğü için çok büyük mutluluk duyuyorum. Milletimiz bu güzel hizmetlerin karşılığı olarak yeni dönem için seçti. Bu dönemde de başarılı çalışmalara imza atacağınızdan hiç kuşkum yok.”dedi.
Başakşehir Living Lab’ın tüm Türkiye’ye örnek olacak bir çalışma olduğunu belirten Bakan Çavuşoğlu: “Bilimde ve teknolojideki gelişmeleri takip etmek bile zorlaştı. Bu gelişmelerden devletler, yerel yönetimler ve vatandaşlar ne kadar yararlanıyor buna bakmak lazım. Dünya sanayi ekonomilerinden, bilim ve teknoloji, inovasyon ekonomilerine doğru kaymaktadır. Bu alanda üretilen ürün ve hizmetler daha değerli hale gelmektedir. Bunu hem ülkemizin hem de Avrupa birliğinin çok iyi değerlendirmesi gerekiyor. Türkiye bütçesinin yalnızca % 0.53’ünü ar-ge’ye ayırırken şimdi ise bütçesinin %1’ini bilim ve teknolojiye ayırıyoruz. Fakat buda yetersizdir. Türkiye’nin her alanda 2023 hedefleri var bu hedeflere ulaşmak içinde bilim ve teknoloji ağırlıklı üretimi artırmamız gerekiyor. İnovasyonu desteklememiz gerekiyor. Teknoloji ve halk tarafından kullanılmazsa havada kalır. Bu çalışma bunu sağlayacak.”dedi.
“Güçlü bir Avrupa Türkiyesiz olmaz”
Avrupa Birliğine üye olmak için büyük çaba sarf ediyoruz diyen Bakan Çavuşoğlu, Türkiye’nin AB üyelik sürecini de değerlendirdi, “AB üyelik sürecimiz Türkiye Cumhuriyeti’nin” kuruluşundan sonraki en büyük çağdaşlaşma sürecidir. Biz AB ortak olarak görüyoruz. Bağlarımız güçlendirmek istiyoruz. Hedefimiz tam üyeliktir. Bir taraftan Türkiye reform yapacak, ev ödevini yapacak, diğer taraftan da Avrupalı dostlarımızda siyasi engelleri kaldıracak. Avrupa kıtası Dünya’nın en demokratik kıtasıdır, en istikrarlı ve en gelişmiş kıtadır. Türkiye’nin dış politikalarını, entegrasyon politikalarını, AB politikalarında ne istediğini çok iyi tartışması gerekmektedir. Güçlü bir Avrupa Türkiyesiz olmaz.”
“Living Lab’da üretilen projeler vatandaşın hayatını kolaylaştırdı”
İnovasyon, teknoloji ve girişimciliğin aynı çatı altında buluştuğu Başakşehir İnovasyon ve Teknoloji Merkezinin açılış töreninde selamlama konuşması yapan Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, Living Lab’ın vatandaşa yansımalarını anlattı. Başkan Uysal: “İlçemiz yeni kurulan 8 ilçeden birisi. Biz önümüzdeki senelerde yeni İstanbul denilince ilk akla gelen ilçe Başakşehir olsun istiyoruz. Biz ilçemizi girişimciler için bir cazibe merkezi haline getirmek istedik, dünyadan ve ülkemizden girişimciler ilçemize gelsin, fikirlerini ve ürünlerini geliştirmek için onlara destek olalım, onlara kuluçka desteği verelim. İstedik ki girişimciler geliştirdikleri proje ve ürünlerini ilçemizde test edebilsin, yeni teknolojik gelişmeleri ilk kez Başakşehirli yaşasın. İstedik ki genç girişimcilerimizi mentörlerle, yatırımcılarla buluşturalım. İşte bu nedenle Living Lab Merkezimizi hayata geçirdik. Bu günlere gelinceye kadar ciddi bir ar-ge çalışması yaptık. Dünya’daki tüm Living Lab’ları inceledik, ülkemiz ve Başakşehirimizin koşullarına uygun hale getirdik. Akabinde Başakşehir Living-Lab, Belçika’da yapılan törenle European Network of Living Labs üyesi oldu. Akabinde İnovasyon ve Teknoloji Merkezimizin çalışmalarını tamamladık.”dedi.
Living Lab bünyesinde geliştirilen projelere de değinen Başkan Uysal sözlerini şöyle sürdürdü, “Bu merkezde geliştirilen pek çok proje vatandaşımızın hayatını kolaylaştırdı. Living Lab’da üretilen ilk projemiz “Mobil Sağlık Ölçüm ve Tarama Sistemi” projemiz. Bu proje kapsamında ilçemiz sakinleri artık sağlık kurumlarına gitmeden, sıra beklemeden ve zaman kaybetmeden 18 farklı kalemde sağlık testlerini ücretsiz olarak yaptırabiliyorlar. Yine bu teknoloji merkezi ve belediyemiz ortak çalışmasıyla gerçekleştirilen ilçemizde uygulamaya koyduğumuz “akıllı çöp konteyneri” projemizle vatandaşımız daha modern bir çöp toplama sistemiyle tanıştı. Sırada pek çok önemli proje var. Temel amaç, Başakşehir’de yaşayan insanların rahat etmesini sağlamak. Teknolojik gelişmelerden onları faydalandırmak. Mesela önümüzdeki dönemde yeşil alanlarımızı daha ucuz nasıl sulayabiliriz onun çalışmalarını yürütüyoruz. Ben Living Lab’ın tüm diğer yerel yönetimlere örnek olacağına inanıyorum. Başakşehir’in sadece bugününe değil, yarınına da kalıcı ve etkin çözümler için çalışacak olan Living Lab’ın ülkemize ve ilçemize hayırlı olmasını temenni ediyorum.”
Gelecek, Başakşehir Living Lab’da
Açılış töreninde söz alan, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi ise, “İnovayon Türkiye açısından çok önemlidir. Türkiye’nin cari açığı değil inovasyon açığı vardır. İhracatımızı artırmak için katma değeri artırmak gerekiyor. Katma değeri artırabilmek içinde inovasyon, ar-ge, tasarım ve marka geliyor. Sadece kilogramı değil, mal değerini artırmamız gerekiyor. Livig Lab’ın bu anlamda büyük katkılar sağlayacağına inanıyorum. Gelecek Başakşehir Living Lab’da.”dedi.
ENOLL Başkanı Jarmo Eskelinen yaptığı konuşmada “İnovasyon kavramı çok eski bir kavram, yeni olan ise kullanıcılarla olan etkileşim kurma biçimizdir. Şirketlerle, kurumlarla, kişilerle yeni ürünlerimizi bu etkileşimi kullanarak paylaşıyoruz. Akıllı şehirler oluşturmak, refahı artırmak için Living Lab’da üretilen yeni fikirler gerçek ortamında deneniyor, vatandaşa yansıtılıyor. ENOLL olarak toplumsal sorunlara Living Lab’larda geliştirilen fikirlerle çözüm arıyoruz.”dedi.
Açılış töreninde son olarak söz alan TTNET Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Şahin Şen, “TTNET’in ana stratejik ortağı olduğu bu güzel merkezin Türkiye’de girişimciliği digital inovayonu daha da ileriye taşıyacağına inanıyorum. Başakşehir Living Lab, Türkiye’nin ekonomisi güçlü ülkeler sıralamasında üst sıralara taşınmasına imkan sunacaktır.”
Bakan Çavuşoğlu, Living Lab binasını gezdi
AB Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal beraberindeki heyetle kurdele kesim töreninin ardından Living Lab binasını gezdi, yetkililerden bilgi aldı.
Başakşehir Living Lab açılış programı, alanında uzman konuşmacıların katıldığı paneller ve Çalıştaylarla tamamlandı.
Türkiye’nin Leed Gold (Yeşil Bina) sertifikalı ilk binası
İnovasyon ve Teknoloji Merkezi olan Başakşehir Living Lab, ABD’deki Yeşil Binalar Konseyi (USGBC) tarafından geliştirilen ve yeşil bina standartlarına uygun yapılara verilen Enerji ve Çevre Dostu Tasarımda Liderlik (LEED) sertifikası sahibi. Living Lab yeni teknolojileri halkla buluşturan bir merkez olarak bünyesinde kuluçka programlarını barındırıyor. Merkez, girişimcilerin, fikirlerini ve ürünlerini geliştirmek için destek aldığı, geliştirilen ürünlerin gerçek yaşam ortamlarında test edilebilmesine imkan sağlandığı, ortaya çıkan bu ürün ve servislerin sergilendiği ve yatırımcıların buluşmasına aracılık eden bir ortam sağlıyor.
Yaklaşık 3200 metrekare inşaat alanına sahip olan ve 4 kattan oluşan kullanıcılarına sosyal imkanlar da sunan İnovasyon ve Teknoloji Merkezi daha şimdiden “Etkileşimli Sunum Teknolojisi Wallrite’ ve girişimcilerin projelerinin prototipini üretebileceği 3D Printer gibi teknolojileri kullanıcıların hizmetine sundu. Bu gibi yeni teknolojilerle merkez önümüzdeki dönemlerde adından sıkça söz ettirecek nitelikte.
“Mobil Sağlık Taraması” ile online sağlık dönemi başladı
Living Lab’de üretilen ilk proje olan “Mobil Sağlık Ölçüm ve Tarama Sistemi” ise 01 Ekim 2013 tarihinde tüm Başakşehir’de hayata geçirildi. Proje kapsamında ilçe sakinleri sağlık kurumlarına gitmeden, sıra beklemeden ve zaman kaybetmeden 18 farklı kalemde sağlık testlerini ücretsiz olarak yaptırabiliyorlar. Mobil sağlık standları, site önleri ve alışveriş merkezleri gibi insan trafiğinin yoğun olduğu noktalara kuruluyor. 13084 kişi tarafından aktif olarak kullanılan sistemle bu zaman kadar 76.996 adet ölçüm gerçekleştirildi.