Başakşehir Living Lab’de Takı Tasarımı Atölyesi Düzenlendi
Başakşehir Living Lab’de Takı Tasarımı Atölyesi Düzenlendi
Çocuklar kadar yetişkinlere yönelik atölyeleri ile de beğeni toplayan Başakşehir Living Lab’da Takı Tasarımı Atölyesi düzenlendi. Kadınlar kadar erkeklerinde ilgi gösterdiği atölyede katılımcılar ‘Metal Kili’ kullanarak birbirinden renkli tasarımlara imza attı.
Takı Tasarımcısı Fatmanur Bayraktar tarafından gerçekleştirilen takı tasarımı atölyesinde üretilen tasarımlar arasından katılımcılar tarafından seçilen bir ürün belirlenen bir tarihte 3 boyutlu yazıcıdan baskı alınarak katılımcılara hediye edilecek. Atölye, katılımcılara 1990 yıllarında Japonya’da kimyagerler tarafından keşfedilen ve kısa sürede dünya çapına yayılan metal kili tanıtıldı. Pişirildiğinde sinterleşerek saf madene dönüşen, hamur kıvamındaki malzeme; mikro granül formunda maden tozları, organik bağlayıcılar ve sudan oluşuyor. Katılımcılar basit el aletleri ile kili şekillendirerek pahalı kuyum alet ve makinelerine ihtiyaç duymaksızın gün içerisinde takılarını tamamlama imkanı buldu. Tasarımlara doku ve kalıpların verilmesinin ardından kurutma ve tesviye aşamaları gerçekleştirildi. Tasarımlar ön yakma pişirim aşamasının ardından hazır hale geldi.
‘Kil fırından çıkınca metale dönüşüyor’
11.00-17.00 saatleri arasında bir gün devam eden atölye ile ilgili bilgileri Tasarımcı, Eğitmen Fatmanur Bayraktar verdi. Bayraktar, “3 ile 6 ay arasında süren bir eğitimdir, bu. Ama biz burada hızlandırılmış bir atölye gerçekleştiriyoruz. Bir günde katılımcılar kendi takılarını tasarlayıp tamamlamış olacaklar. Teknolojik bir malzeme olan metal kili tanıtmak esaslı amacımız. Bu malzeme Türkiye’ye geç geldi. Malzemenin pek çok avantajı var. Klasik kuyumculuk teknikleri ile edemeyeceğimiz doku ve formu metal kil ile ulaşabiliyoruz. Mesela kumaş kıvrımları klasik tekniklerle yapılamazken metal kil ile rahatlıkla yapılabiliyor. Bu malzemenin %99 metal tozu, fırından çıktıktan sonra direk metala dönüşüyor” dedi.