Blog

İlk ‘Bölgesel Living Lab Zirvesi’ Toplandı

97
Haberler

İlk ‘Bölgesel Living Lab Zirvesi’ Toplandı

Türkiye’de ilk kez Başakşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen Living Lab Teknoloji ve İnovasyon Merkezi projesinin bölgesel zirvesi İstanbul’da düzenlendi.

Türkiye’deki ilk living lab olan Başakşehir Living Lab’i Başakşehir Belediye Başkanlığı döneminde hizmete açan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, Living Lab’lerin belediyeler için günümüzde olmazsa olmaz hale geldiğini söyledi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Başakşehir Belediyesi işbirliğiyle Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen zirveye; İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu, ENOLL Başkanı Fernando Vilarino, TÜSİAD Genel Sekreteri Bahadır Kaleağası, şirket temsilcileri, girişimciler ile yerli ve yabancı birçok katılımcı iştirak etti. 2 gün süren zirvede uygulamalı inovasyon, akıllı şehirler, 5G teknolojisi, startups, kuluçka hizmeti, inovasyon ekosistemi geliştirme gibi konular ele alındı.

“BELEDİYELER LIVING LAB’LERE ÖNCÜLÜK ETMELİ”

İstanbul merkezli gerçekleştirilen ‘Bölgesel Living Lab Zirvesi’nde konuşan İBB Başkanı Mevlüt Uysal, Living Lab’lerin inovasyonun hayat merkezi olduğunu söyledi. İnovasyonun daha hızlı bir şekilde gerçekleşmesi için Living Lab’lerin sayısının artırılması gerektiğini kaydeden Uysal, “Her alanda olduğu gibi belediyecilikte de yeni nesil belediyecilik ortaya çıkma durumunda. Önceden belediyeler insan iş gücüyle alt yapı hizmetleri sunuyorlardı. Artık yol, kaldırım, kanalizasyon gibi çalışmalar yetmiyor. Şimdi internet, inovasyon, bilgi teknolojileri, dijital sistem deniliyor. Daha önceleri insanların yaptığı işleri artık akıllı sistemler, makineler gerçekleştiriyor. Mesela bu hafta sonu açılışını gerçekleştirdiğimiz Üsküdar – Ümraniye – Çekmeköy Metro Hattı’nın ikinci etabı sürücüsüz metro hattıdır. İnsan unsuru yok. Her şey bir yazılımla koordine ediliyor. 12 milyon kişinin yolculuk yapıldığı bir şehirde artık akıllı sistemler, yazılımlar ve merkezi koordinasyon sayesinde trafik rahatlayabiliyorsa, belediyeler için ‘living lab’lar olmazsa olmaz duruma gelmiş demektir” dedi.

“İSTANBUL DÜNYA ŞEHİRCİLİK GÜCÜNÜN ODAĞINDA”

Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu, dünyada güç merkezlerinin artık şehirlere kaydığını “Şehircilik Gücü” diye bir kavramın oluştuğunu kaydederek, “İstanbul “Dünya Şehircilik Gücü’nün” tam odağında yer alıyor. Bütün inovasyon kültürü ve girişimcilik ekosistemi şehirlerde kümelenmektedir. Şehirleri güç odağı haline getiren nedenler de bunlardır. Yerel düzeydeki çözümler ve inovasyonlar dalga dalga ülke geneline ve sınır ötesine yayılmakta; küresel karakter ve etkinlik kazanmaktadır” diye konuştu.

“AMAÇ ÜRÜNLERİN KIYMETİNİ VE FAYDASINI ARTIRMAK”

Başakşehir Living Lab ve Starters Hub Kurucu Ortağı Ersin Pamuksüzer, Zirve’nin ana temasının “Nasıl daha değerli bir yaşam yaratırız?” olduğunu belirterek şunları kaydetti: “Değer yaratma süreçlerinin en önemli unsuru bölgesel veya merkezi yönetimlerin kalkınmaya, değer yaratmaya yönelik yarattıkları iş ortamları, bu ortamlara uygun yeteneklerin ortaya çıkması sermayeye, eğitime, teknolojiye ulaşılabilirlik, ekosistem olarak birlikte yükselmeye paylaşmaya değer yaratmaya elverişli olmasıdır”

“GELECEKTE YENİ İŞ PROFİLLERİ ORTAYA ÇIKACAK”

ENOLL Başkanı Fernando Vilarino, önümüzdeki dönemlerde dünyada yeni iş profillerinin ortaya çıkacağını dile getirerek; “Bu değişim büyük bir hızla yaşanacak. Bu değişimi iyi değerlendiren ülkeler ve şirketler büyük kazanç sağlayacak. Bu değişim aynı zamanda yeni iş imkânları ve istihdam alanları oluşturacak. Bu nedenle Living Lab merkezlerinin varlığı ve yaygınlaşması önemli” ifadelerini kullandı.

“GENÇ NESLİN YETİŞMESİ VE GELİŞMESİ İÇİN ÖNEMLİ”

TÜSİAD Genel Sekreteri Bahadır Kaleağası da, devletler için teknolojiye sahip olmanın büyük önem taşıdığını vurgulayarak, “”Günümüzde  küreselleşme dünyayı siyasi ve iktisadi etki altına almaktır. Devletler için teknolojiye sahip olmak, teknolojiyi üretmek, geliştirmek, kullanabilmek büyük önem taşıyor. Türkiye’nin en büyük sermayesi insan gücü. Özellikle genç neslin kendini yetiştirmesi, geliştirmesi için bu gibi Living Lab merkezleri büyük önem taşıyor” şeklinde konuştu.

Zirve’de Başakşehir Belediyesi’nden Tacettin Özcan “Akıllı Çöp Toplama Sistemi”, Girişimci Burak Turcan “Smart Labs Akıllı Ekran Sistemleri”, Living Lab Girişimci Günü’nde 1. olan Gökhan ve Batuhan Kurt da Redsec projelerinin sunumlarını gerçekleştirdi. Zirvede ayrıca “İnovasyon Eko-Sistemleri ile Diğer Paylaşımların Ortaklığı ile Bölgesel Kalkınma Nasıl Olur?” ile “Yerel Hükümetlerin Görüşleri: İnovasyon Ekosistemi Naıl Gelişir?” başlıklı paneller katılımcılarla buluştu.

2 gün boyunca girişimcilerin proje sunumlarına ve yerli-yabancı katılımcıların panellerine ev sahipliği yapan Zirve, kapanış konuşmalarının ardından sona erdi.

Fotoğrafların Tümü

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir