Blog

Başakşehir Living Lab Tasarım Hackathonu: Covid – 19 Salgını ile Mücadele

232
Haberler

Başakşehir Living Lab Tasarım Hackathonu: Covid – 19 Salgını ile Mücadele

02 – 05 haziranda Covid-19 Salgını döneminde ve sonrasında salgınla mücadele kapsamında  insanların sağlıklı kalmasına ve salgının bulaşmasının engellenmesine yardımcı olacak bir ürün tasarımı yapmak adına ödüllü Covid -19 Salgını ile Mücadele Hackathonu düzenlendi.

Salgın sırasında ve sonrasında teknolojinin öneminin gittikçe artmasının sonucunda özellikle son zamanlarda 3 boyutlu teknolojilerden  faydalanarak sağlık sektörüne Başakşehir Living Lab olarak da destek verildi.

Bu Başakşehir Living Lab Tasarım Hackathonu ile amacımız; 3B yazıcılarla üretebileceğimiz 3 boyutlu tasarımlarla bu sürece destek olmak, 3B yazıcı teknolojisi ile ilgili bilinirliği arttırarak günlük hayatta bu teknolojinin yer edinebileceğini göstermek, gençlerin yaratıcılıklarını geliştirerek daha üretken, sorgulayıcı ve çözüm odaklı bireyler olmalarını teşvik ederek Covid-19 salgını sırasında teknoloji ile tasarımı birleştirmenin önemini  vurgulamaktı.

Bu süreci mümkün olduğunca çabuk atlatmak için ve sonrasında da insanları korumak için tasarımlar yapıldı ve önlemler alındı.

Başakşehir Living Lab Tasarım Hackathonu’nda, 12 kişilik Lise ve Üniversite öğrencilerinden oluşan katılımcılar, belirli bir süre ve program dahilinde belirlenmiş olan konularda (Bulaşıcığılı önleyici Ürün tasarımları; İş yerleri için, Konutlar için, Karantina odaları için, Hastaneler için, Toplu Taşımalar, Toplu Alanlar (markertler, fırınlar, eczaneler vb.) için ve Salgınla Tıbbı Mücadele Kapsamında Kullanılabilecek Malzemeler, Parçalar, Tıbbi Yedekler,

Bulaş Riskini En Aza İndirmek Amacı İle Kişisel Temizlik, Sosyal İzolasyon v.s. konularında, bir veya  daha fazla parçalardan oluşan ve  salgına karşı bir çözüm içeren  ürünleri 3 boyutlu modelleme programlarında çizerek tasarlamaları ve 3B yazıcılardan üretilebilir olması ve sağlayacağı faydaları hazırlayacakları sunumlar ile anlatmaları amaçlandı. Üretilecek prototipin, ürünün işlevinin anlaşılabileceği şekilde çalışır olması şartı arandı. Katılımcıların geliştirdiği projeler, uzman Mentörler ve Jüri üyelerini tarafından; fikir, konsept, modelleme, sunum, değerlendirme aşamalarından geçti. Değerlendirme ardından Birinci Breathband projesiyle Arınç Kuloğlu  , İkinci Soafectant projesiyle Tuğçe Ceyhan, Üçüncü Hang in There projesiyle Beril Çalışır oldu. Katılımcılar ile Zoom üzerinden online olarak yürütülen bu etkinlik sonunda seçilen tasarımlar 3B baskıları Başakşehir Living Lab Sergi Alan’ındaki tasarım bölümünde sergilendi, ödülleri verildi ve Başakşehir Living-Lab Dijital Mecralarında ve Bültenlerinde yer aldı.


 

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir