Blog

Gelecek Vaat Eden Temiz Teknoloji İş Fikirlerine kaynak sağlamaya ve teşvik etmeye devam etti!.

Soner-Hacıhaliloğlu-Pozitif-Enerji-1016x675
Haberler

Gelecek Vaat Eden Temiz Teknoloji İş Fikirlerine kaynak sağlamaya ve teşvik etmeye devam etti!.

 Gelecek Vaat Eden Temiz Teknoloji İş Fikirlerine kaynak sağlamaya ve teşvik etmeye devam etti!.

 Gelecek Vaat Eden Temiz Teknoloji İş Fikirlerini arıyor, kaynak sağlıyor ve teşvik ediyoruz” sloganı ile 2014 yılında başlayan Global Cleantech Innovation Programme, GCIP, Türkiye’de girişimcilik konusunda söz sahibi olan çok sayıdaki ünlü ve gönüllü uzmanın kişisel ve kurumsal destekleri ile başta Eğitim ve Mentorluk desteği olmak üzere çok özel fırsatı ve imkanları girişimcilere geçen yıl boyunca sundu. GCIP-2014 Mezunları, akademi, özel sektör, iş ve finans dünyası temsilcileri tarafından kendilerine sunulan iletişim ağına daha şimdiden sahip oldular.

GCIP-Türkiye ise 2015 yılında, “Temiz Bir Gelecek İçin bir adım daha atıyoruz!” sloganı ile lanse edilen program, Temiz Teknoloji gönüllüleri ve girişimcilerini GCIP-2015’e fikir, ürün ve projeleri ile Mayıs 2015 tarihine kadar başvurmaya davet etti.

GCIP Türkiye’nin 2015 yılı çağrısında yer alan Enerji Verimliliği, Yenilenebilir Enerji, Atıktan Enerji Üretimi ve Su Verimliliği kategori başlıklarından programa 199 girişimci adayı başvurdu. Başvurular, 28-29 Mayıs 2015 tarihleri arasında TÜBİTAK’ta gerçekleştirilen paneller ile Akademi, İş ve Yatırım dünyası temsilcilerden oluşan ve konusunun uzmanı jüriler tarafından seçilen 28 proje yarı-finalist olma hakkı kazandılar. Başarılı yarı-finalist takımların GCIP’ye katıldığı iller, Ankara, İstanbul, İzmir, Denizli, Aydın, Denizli ve Kayseri oldu.

GCIP-T 2015’in Ulusal etkinlikleri kapsamında programa devam etmeye hak kazanan yarı finalistler 9–10 Haziran 2015 tarihinde Ankara’da ve 11-12 Haziran tarihinde İstanbul’da gerçekleşen Ulusal Akademi etkinlikleri ile kendilerini geliştirmeye başladılar.

Katılımcılara, Ulusal Akademi esnasında İş Modeli Oluşturma ve Geliştirme, İş Planı doğrulama, Ticarileşme, Satış/Pazarlama, Yönetim, Fikri Mülkiyet Hakları, diğer hukuki konular vb. alanlarında iki gün boyunca eğitimler verilirken; etkili sunum teknikleri, yatırımcı sunumları ve asansör sunumu (elevator pitch) üzerinde de kendilerini geliştirme imkanı sunuldu.

Ankara ve İstanbul’da akademiyle eş zamanlı gerçekleştirilen GCIP-2015 Mentor Buluşmalarında, programda geçen yıl etkin görev alan ve GCIP ailesine yeni katılan çok sayıdaki mentor arasında bilgi ve tecrübe paylaşımına yönelik interaktif bir söyleşi gerçekleşti. GCIP’nin resmi paydaşlarından, TUBITAK TEYDEB’i temsilen, etkinliğe katılan Girişimcilik Destekleme Grubu Başkanı Dr. Sinan Tandoğan’ın Kamu Destekli Ulusal Mentor Mekanizmasının Kurulması başlıklı sunumunun takiben bu hedefe yönelik katılımcıların tecrübelerinden faydalanmak için fikirleri ve katkıları talep edildi.

Yarı Finalistlere Eğitim ve Mentorluk Desteği

Haziran ortasından itibaren, GCIP Mentor havuzunda yer alan ve girişimcilik ekosisteminde yakından bilinen başarılı uzmanlar arasından, her takıma; ilgi alanı, teknoloji, lokasyon, tecrübe ve ihtiyaç duyulan destek alanları göz önüne alınarak birer iş geliştirme mentoru atandı. İş geliştirme mentorları takımlarına Haziran-Ekim ayları arasındaki dönem için koçluk yaparken, takımların teknoloji konusunda yaşadığı sıkıntıları çözmeleri yönelik olarak ise teknik mentorlar tarafından destek sağlandı.

1 Temmuz tarihinden itibaren yarı-finalist takım üyelerine, programın uluslararası paydaşı The Cleantech Open tarafından Girişimcilik ve Temelleri ile ilgili çeşitli Webinarlar ile eğitim verilmeye başlanmıştır. Temmuz- Ağustos ayları arasında toplam 15 Webinar’dan oluşan eğitim programı ile girişimcilerin temel düzeydeki bilgilere sahip olmaları hedeflendi.

Takımlar, Sorunla Gel!  Sloganı ile start alan GCIP İş Kampında (Business Clinic), 8-10 Eylül 2015 tarihleri arasında Ankara ve İstanbul’da İş Planlaması; Ticarileşme, Pazarlama, Satış; Finans; Hukuki Hususlar; Takım ve Sürdürülebilirlik temalarındaki 8 klinikte eksiklerini gözden geçirdiler.

15-17 Eylül 2015 tarihlerinde gerçekleştirilecek Deneme Jürisi etkinliği ile Ekim ayındaki Ulusal Finaller öncesinde fikir, proje ve ürünlerini konu uzmanları karşısında son kez sınama ve böylece İş Planları, Yatırımcı ve Yönetici Sunumlarına son şeklini verme imkanı yakaladılar.

7 Ekim 2015 günü gerçekleştirilen yarı final jürisinin ardından 10 takım finalde yarışmaya hak kazandı.

Birinciye 50 Bin TL, Kategori Birincileri 25 Bin TL destek!

20 Ekim 2015 günü Ankara Hilton Hotel’de gerçekleşen final jürisinde 199 başvuru arasından finale kalan 10 takım sunumlarını yaptı. Jürinin yaptığı değerlendirmeler sonunda Enerji Verimliliği Kategorisi birincisi Pozitif Enerji Takımı, Atıktan Enerji Üretimi Kategorisi birincisi Green Coal Takımı, Su Verimliliği Kategorisi birincisi RF-Sens Takımı ve Yenilenebilir Enerji Kategorisi birincisi KODECO Takımı oldu.

Kategori birincisi ekipler proje ortaklarından olan TÜBİTAK’ın da desteğiyle 15-20 Kasım 2015 tarihleri arasında San Francisco Silikon Vadisi’nde GCIP’nin uluslararası paydaşı olan The Cleantech Open’ın düzenleyeceği Global Forum’da fikirlerini sunacak, diğer ülke birincileriyle buluşacak, uluslararası yatırımcılarla tanışma fırsatı bularak küresel bir platformda kendilerini tanıtacaklar.

Projeler

İşte Kategori Birincisi olan takımların projeleri:

Pozitif Enerji

Ticari Binalarda enerjinin çevre şartlarına göre nasıl tüketildiğini analiz eden bulut tabanlı enerji işletim sistemi üretmektedir.

Green Coal

Zeytinyağı fabrikalarının atığı olan pirinadan, kokusuz, dumansız, zehirsiz ve yüksek kalorili mangal kömürü üretimi yapıyor.

RF-SENS

RF-SENS, su kalitesinin “anında ve yerinde” izlenebilmesi için radyo-frekanslı sensör çözümleri sunmaktadır.

KODECO

Enerjisini tamamen güneşten sağlayan ve elektrikle de şarj edilebilen üç tekerlekli bir araç olan ECOTour’u üreten takım, aracın ulaşım ve taşımacılıkta alternatif bir taşıt olarak ticarileştirilmesini hedeflemektedir.

Global Forum

The Cleantech Open temiz teknoloji “start-up”ları için dünyanın en geniş ve en kapsamlı hızlandırıcı programıdır ve bugüne kadar sadece Amerika’da 1000’den fazla şirket programdan faydalanmıştır. Bu sene aynı zamanda 10. Senesini kutlayan The Cleantech Open’un düzenlediği Global Forum’a GCIP’nin yürütüldüğü 6 ülkenin kategori birincisi takımları dışında 20’den fazla ülkeden yatırımcı ve girişimci katılacaktır.

Takımlar Forumun ilk gününde fikirlerini uluslararası jüri önünde sunarak ülkemizi temsil ederken, ikinci gün gerçekleşecek fuar ve resepsiyonda yatırımcılarla buluşacak takımlar üçüncü günde ise 10. Yıl Gala Yemeğine katılacaklardır.

http://turkey.cleantechopen.org/

 

Kerem Odabaşı-KODECO
Kerem Odabaşı-KODECO

Ahmet Kuzubaşlı – RF Sense
Ahmet Kuzubaşlı – RF Sense
Tolga Şarlayan – Green Coal
Tolga Şarlayan – Green Coal

Soner Hacıhaliloğlu-Pozitif Enerji
Soner Hacıhaliloğlu-Pozitif Enerji


 

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir